Korzyści z picia zielonej herbaty

O tym, że picie zielonej herbaty wpływa pozytywnie na nasz organizm wiadomo od dawna. Coraz więcej osób zaczyna przekonywać się, że warto codziennie wypić jedną lub dwie filiżanki zielonej herbaty. Jest bardzo popularna wśród osób dbających o zdrowie i o sylwetkę. Oprócz tego ma duże znaczenie dla naszego wyglądu, stąd rosnąca popularność picia zielonej herbaty.

korzyści z picia zielonej herbaty

Właściwości picia zielonej herbaty

    • Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych
    • Dzięki zawartym przeciwutleniaczom działa antynowotworowo
    • Przyśpiesza metabolizm oraz usuwa zbędne produkty przemiany materii.
    • Obniża poziom „złego” cholesterolu
    • Wpływa na stan uzębienia oraz zapobiega próchnicy, chorobom dziąseł i zębów (jeśli nie słodzimy jej cukrem)
    • Zwalcza nieprzyjemny zapach z ust
    • Opóźnia pojawienie się zmarszczek oraz przebarwień
    • Działa orzeźwiająco, latem zieloną herbatę poleca się pić z kostkami lodu, cytryną i liśćmi mięty

 

Herbata zielona jest najzdrowszą herbatą  spośród dostępnych na rynku. Warto jednak pamiętać, że zielona herbata nie jest przeznaczona dla osób starszych, małych dzieci, wegetarianów oraz osób chorych na serce, z nadciśnieniem tętniczym i jaskrą. Nie można pić jej w nadmiarze, ponieważ może przyczynić się do anemii.

korzyści wynikające z picia zielonej herbaty

Jak prawidłowo zaparzyć zieloną herbatę?

Najlepiej jedną łyżeczkę suszu zalać przefiltrowaną lub mineralną, niegazowaną wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza. Zielona herbata, aby miała najlepszy smak, powinna być parzona ok. 3 minuty. Jednak długość parzenia wpływa na właściwości. Parzona 3 minuty daje działanie pobudzające, a jeśli wydłużymy ten proces o kilka minut to będzie uspokajać.  Następnie należy przecedzić napar przez sitko. Zieloną herbatę można parzyć dwa lub trzy razy. Japończycy i Chińczycy twierdzą, że ponownie zaparzona herbata jest lepsza, a przy tym nie traci swoich właściwości. Zmoczone liście zielonej herbaty nie mogą stać dłużej niż 12 godzin, ponieważ zaczynają rozwijać się w nich bakterie i grzyby.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: